Nak tajuk apa?

My Breastfeeding Journey

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Selasa, 17 Januari 2012

Gout?Atasinya segera!

credit to: mamafaiz

Apa itu gout ?
Penyakit radang sendi akut .Kebiasaannya melibatkan satu sendi sahaja terutamanya sendi ibu jari kaki.Terjadi akibat dari kadar uric acid yg tinggi didalam darah hyperuricaemia.

Terbahagi kepada 2 kumpulan:

  1. Gout Prima: Sejenis penyakit keturunan yang terjadi akibat dari gangguan proses metabolisma lantas menyebabkan hyperuricaemia.
  2. Gout sekunder: Terjadi pada semua peringkat umur dan terjadi akibat dari penyakit kegagalan ginjal kronik, kanser seperti Leukimia dan Lymphoma.

Siapa yang berisiko ?
  • Lelaki
  • Wanita menopos
  • Obes / berat badan berlebihan
  • Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
  • Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsd.
  • Bagaimana mengelakkan dari terjadi?
  • Hindarkan perkara perkara yang meningkatkan risiko seperti yang tersenarai di atas. 


Dan ini testimoni dari kak N,pengalaman bapa mertuanya..

“Utk kes gout ibu belajar dari bapak mertua ibu. Ayahtok dulu ada sakit gout yang teruk, bengkak kebanyakan sendinya sehinggalah beliau diperkenalkan dengan Shaklee. Dulu ayahtok tak boleh bangun dari katil kerana keadaannya yang sangat teruk tapi kini alhamdulillah beliau sihat namun perlu berpantang dalam mengambil makanan.Bagi pesakit gout, mereka disarankan TIDAK mengambil makanan yang berprotein tinggi terutama makanan laut seperti ketam, udang termasuklah ikan bilis. Ikan pula boleh tapi berpada2 juga terutama ikan sardin, memang boleh membuatkan lebih worst keadaan pesakit gout itu. Sayuran kekacang juga perlu dikurangkan. Buahan2 juga seperti pisang cuba dielakkan kerana ada sesetangah pisang memberi impak kepada pesakit gout yang boleh mengakibatkan sendi2 menjadi bengkak.”

Jadi sudah semestinya saya takkan suggest beliau mengambil soy protein..bertambah teruk goutnya karang..Antara supplemen yang dapat membantu mengurangkan kadar urik asid di dalam badan mereka:

1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.

4. Omega- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

Nampak banyak? Namun inilah yang paling asas..kalau gi jumpe doktor pun,pasti akan dibekalkan ubat..kene bergantung dengan ubat selama2nya... namun kesan mengambil ubat/drug ke atas buah pinggang???..hanya pesakit yang menanggungnya.


more info:

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Ingin mendapatkan suppliment di atas?
PM Zabrina Ar
sms 0123553270
zab_2946@yahoo.com


Tiada ulasan:

Catat Ulasan