Nak tajuk apa?

My Breastfeeding Journey

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Khamis, 8 Disember 2011

Apa tujuan amik booster?

Apa tujuan amik booster? (APRESIASI:Ibu Addinnasa)
Ada segelintir ibu bangga kerana dapat menyusukan anaknya tanpa pengambilan apa2 vitamin atau supplement yang kini dipanggil booster.Secara peribadi saya berpendapat, sekiranya si ibu itu punya kehidupan yang sihat, cara hidup yang sihat ditambah pengambilan makanan yang sangat sempurna dan mengikut piramid makanan, memang tak perlu amik vitamin malah booster sekalipun.

Namun perlu kita ketahui juga, ibu-ibu yang mengambil vitamin atau booster hakikatnya bukanlah nak banyakkan susu semata-mata. Setiap orang ada kekangan masing-masing. Hanya kita yang tahu menilai keadaan diri kita.Bagi ibu yang menyusu perlu tahu perkara asas ini :Supply susu insyaALLAH sustained jika si ibu :Konsisten mengepam atau menyusukan anak dengan kerap,Badan ibu sentiasa bertenaga,Ibu bebas dari stress dan mood swing.Ibu jaga pemakanan dan pastikan pengambilan makanan membantu menghasilkan nutrisi untuk si kecil.

Anak membesar sihat, ibu lebih bersemangat! .Ibu yang perlukan booster ialah ibu yang sering keletihan, mood swing, makanan tak teratur...Bila letih, sifat malas melanda,Bila stress, mood swing...emosi tak stabil...hidup pun jadi tak keruan, jadual pam entah ke mana.Makan tak teratur, sedikit sebanyak menjejaskan nutrisi dalam susuibu, paling ketara apabila doktor tegur berat anak tak mencapai tahap ideal....ibu mudah down....Hakikatnya, ada ibu yang amik booster bukan lah nak banyakkan susupun, tetapi untuk kesihatan diri di kemudian hari.Bila ibu sihat dan sejahtera, semua urusan keluarga dapat dilakukan dengan jaya sekali. Bukan kuantiti yang kita harus kejarkan, tapi kandungan nutrisi perlu diutamakan.Susu formula hari ni berebut2 buat formula hebat, letak mcm2 vitamin dan keperluan bayi...bukan sekadar untuk imuniti tubuh si kecil tetapi pembesaran dan perkembangan otak anak. Maka bagi ibu yang menyusu, jagalah pemakanan supaya apa yang kita salurkan adalah yang terbaik! InsyaALLAH.So tanya diri kita, adakah kita hanya nak cukupkan syarat dengan menyusukan anak dengan susuibu tetapi dalam realiti sebenar keadaan kita sering penat, senang marah-marah, dingin dengan suami , muka nampak lebih tua dari usia?Saya ada kawan ....ibu ini menyusukan anaknya tetapi mudah mengamuk, marah suami sebab diri sendiri penat yang melampau, sering sakit belakang dan sakit gigi....so adakah ini sihat? Alangkah baik jika amik booster atau nama lainnya vitamin?
Berminat utk order vitamin SHAKLEE?
hubungi saya untuk keterangan lanjut fdi FB (Zabrina Ar)
sms zab_2946@yahoo.com
0123553270

Tiada ulasan:

Catat Ulasan